Mi történik a Tesla-vezérrel: Elon Musknak a szemünk előtt megy el az esze?

Elon Musk, a Tesla, Twitter és a SpaceX vezére, az elmúlt években számos innovatív technológiai fejlesztésért és bátor vállalkozásért volt felelős. Azonban most úgy tűnik, hogy a szemünk előtt megy el az esze, miután nyilvánosan kritizálta a ChatGPT-t, egy mesterséges intelligencia (MI) alkalmazást, amelyet az OpenAI fejlesztett ki.

A Tesla-vezért a napokban a konzervatív kötődésű amerikai tévének, a Fox Newsnak adott interjút, amelyben azt mondta, hogy létrehozza a ChatGPT konkurensét, a TruthGPT-t. Musk ugyanis úgy véli, az embereknek az igazságra van szükségük. Erről még februárban posztolt a Twitteren. 

Az interjúban hétfőn azonban már arról is beszélt, hogy megcsinálja a ChatGPT konkurensét, az ún. TruthGPT-t.
Ami nekünk kell az nem más, mint a TruthGPT
 – írta Musk még februárban.

A tech mogulnak egy egészen elképesztő kijelentése is volt, miszerint ChatGPT baloldali-liberális irányban elfogult. Úgy véli, eljött az ideje annak, hogy létrehozza a saját mesterségesintelligencia-platformját. Ezentúl pedig saját céget is létrehozott, X.AI névet. Az illetékes nevadai hatóság hivatali honlapja szerint már március 9-én bejegyeztette.

Musk amiatt is aggódik egyébként, hogy a ChatGPT-t "politikai korrektségre tanítják". 

A milliárdos vállalkozó szavai annak fényében, hogy egy olyan tévében beszélt az igazságról és a polkorrektségről, amelyik a 2020-es amerikai elnökválasztást gyakorlatilag végighazudta. 

Miután Donald Trump elbukta a választásokat azt hazudta (bizonyíték nélkül), hogy Joe Biden csalással nyert. A Fox News sztárműsorvezetői főműsoridőben tolták az emberek képébe a nettó hazugságokat. 

A csatorna vezetői végül elismerték, hogy hazudtak, 266 milliárd forintnyi pénzbüntetés kifizetésére kötelezték őket. 

Arról, hogy rendszeresen hazudik a tévében maga Tucker Carlson is beszélt egy interjúban még két éve. Ezért is érdekes hallgatni, ahogy Muskkal a hazugság és az igazság kérdéséről diskurálnak az interjúban


A techguru arról is beszélt, hogy szerinte a Microsoft nem elégg tartja kontroll alatt az OpenAI-t. Bill Gates és csapata 10 milliárd forint értékű megállapodást kötött a céggel még januárban. Azóta a Bing keresőjébe és a Bing képgenerátorba is beépítették az OpenAI fejlesztéseit. (Ha nem tudod, mi a Bing Image Generátor, töltsd le az ingyenes útmutatómat ITT.)

Egyelőre titok övezi, miért lép ilyen furcsákat mostanában Musk, hiszen néhány héttel ezelőtt még azért lobbizott, hogy legalább fél évre hagyják abba a ChatGPT fejlesztését.

Én találtam ki a koncepciót 

 

– állította a milliárdos vállalkozó, aki már a cég megalapításakor befektetett az OpenAI-ba. A kutatólabort 2015-ben nyitották meg azzal a céllal, hogy mesterséges intelligenciákat (MI) fejlesztenek. 2018-ban azonban Musk valamilyen oknál fogva kilépett. Most pedig ott tart, hogy megcsinálja a saját chatbotját. 

A dolgokat tovább bonyolítja az is, hogy csütörtökön gyakorlatilag kitört a Microsoft és a Musk között a háború. A Twitter-tulaj perelni akarja a céget. Az ok: A Microsoft eltávolítja a vállalati hirdetési platformjáról a Twittert.

Illegálisan, a Twitter adatait használva készültek. Itt az ideje egy pernek

– így reagált Musk, részleteket azonban nem osztott meg. A BBC szerint arról lehet szó, hogy a Microsoft algoritmusai okosítására használták a Twittertől szerzett adatokat.

Hogy Muskba mostanába mi ütött, nem tudni. De egyre furábban viselkedik. Legutóbb például kakis automatikus üzenettel válaszolt az őt megkereső újságíróknak, lecserélte a Twitter logóján a Dogecoin logójára. De nem ez volt az egyetlen márkaromboló lépése. Valóra váltotta az amerikai csöcsös poént is azzal, hogy cég San Fransisco-i székházánál letakarták a Twitterből a w-t, így az lett belőle, hogy Titter. 

Musk valószínűleg nagyon stresszes lehet. Több oka is van rá: kiszállt egy olyan vállalkozásból, amelynek óriási sikere van, hiszen a ChatGPT-re 5 nap alatt 10 millióan regisztráltak. Ezt egyébként az Instagram és a Facebook közösen 2 év alatt hozta össze. 

De más miatt is fő a feje. Csütörtökön ugyanis a SpaceX űrhajó útnak indult, de váratlanul megsemmisítette önmagát. Azt egyelőre nem tudni, miért. A vállalat nem közölt részleteket.

Egy dolog biztos: Elon Musk továbbra is megosztó személyiség a tech világában. Képes egyszerre inspirálni és felkavarni a közvéleményt. Új vállalkozásai és nyilvános vitái továbbra is a reflektorfényben tartják őt, és csak az idő mutatja meg, hogy milyen hatással lesznek ezek a lépések a mesterséges intelligencia iparágára és a szélesebb közösségre.

0 Megjegyzések