Hogyan csináltam 80 dollárt 1 nap alatt a ChatGPT-vel?

 

Online pénzt keresni manapság már nem nehéz. Jó bevallom, elindulni és eredményeket elérni már sokkal nehezebb. De ha egyszer ráérzel az ízére, szuperül működik. 

Ebben a cikkben bemutatom, hogyan szereztem 80 dollárt (mai árfolyamon nagyjából 27 ezer forintot) online, semmilyen előképzettség vagy technikai tudás nélkül. 

Mik azok a freelancer oldalak?

Freenlancer oldalaknak nevezzük azokat a platformokat, ahova regisztrálva a saját szolgáltatásaidat tudod értékesíteni. Például, ha webdesigner, szoftverfejlesztő vagy copywriter vagy, akkor ezeken a felületeken árulni tudod a tudásodat. 

Az egyik legjobb ilyen freelancer oldal a Fiverr. Ha ide regisztrálsz, szinte azonnal tudod értékesíteni a szolgáltatásaidat. Érdemes jól átgondolni, hogy mit fogsz, mert nagy a piac. Válassz olyan niche (szakterületet), amiben otthon vagy és sokat tudsz róla.

Például, ha szeretsz szövegeket írni, akkor érdemes copywriter szolgáltatásokat írulnod, de ha tudsz és szeretsz dizájnt készíteni, akkor ezen a vonalon indulj el. 

Én a copywriter irányba orientálódtam. Nekem van már 10 éves online újságírói tapasztalatom. Nagyjából minden, ami az írással kapcsolatos meg tudok oldani. 

Miután regisztrálsz egy freelancer oldalra (helye válogatja) létre kell hoznod egy attraktív profilt. Meg kell adnod a skilljeidet, miben vagy jó, stb. A Fiverren úgynevezett gig-et kell létrehozni. Ez gyakorlatilag a szolgáltatásodnak a profilja. Mindenféle adatot megadhatsz benne. 


(A képen: Fiverr dashboard)

Miután megcsináltad a gig-et (alap profilnál 7 darab gig-ed lehet), ügyesen várakozol a vevőkre. Nekem például szerencsém volt, mert az első 1 órában írtak. Megbíztak termékleírásokkal. Egy magyar nyelvű webshophoz kellett az ott lévő termékekhez (bikini, fürdőruha, fitness ruhák) leírásokat készítenem.

Összesen 100 darabot. Itt jött képbe ChatGPT.

ChatGPT, promptírás

Mivel december óta folyamatosan használom a mesterségesintelligencia-alapú chatbotot, gondoltam, ebben is kipróbálom, hogyan teljesít. És hát meglepően, de baromi jól. 

Kifejlesztettem egy remek promptot is.

"Copywriter vagy. A magyar helyesírás szabályai alapján alkoss szöveget. Termékleírásokat kell készítenem. Megadok paramétereket és azokat felhasználva írj maximum 100 szavas termékleírásokat."

Ezt elküldtem neki, majd a következő paraméterek alapján kértem, hogy készítse a szövegeket. A bikiniknél szempont volt a felső és az alsó rész mintája és színe, illetve ha tartalmazott a darab valamilyen extrát, pl. fodrokat. 

"Írj maximum 100 szavas termékleírást a következő paramétereket figyelembe véve. A termék neve, színe, a darab rövid leírása, különlegessége, kinek ajánljuk, milyen alkalomra."

Ezek után gyesével beírtam a ruhadarabok paramétereit. Aztán vártam, hogy a ChatGPT generálja a szöveget. Konkrétan 2 másodperc alatt kész volt egy termékleírás. Az apróbb nyelvtani vagy stilisztikai hibákat javítottam. Szép eredményt értem el. (Ezt még a GPT-3 modellel készítettem, a GPT-4-es modell később jött ki.)


(A ChatGPT 3-as modell által generált válasz.)

5 napos határidőm volt a feladatra. 1 nap alatt kész voltam vele. Végül 80 dollárt kerestem ezzel a munkával, amit már jóvá is írta a Fiverr accountomban.

Egy rövid TikTok-videót is csináltam a folyamatról, természetesen kicsit lebutítva. ITT tudod megnézni.

Ha érdekel a ChatGPT, olvasd el az ingyenes kézikönyvemet, amelyben több pénzkeresési ötletet is leírtam. A dokumentumot EZEN a linken keresztül tudod letölteni.

Ha érdekel a promptolás és a ChatGPT bővebben, akkor a figyelmed ajánlok egy angol nyelvű kurzust is. Az alapképzés hamarosan magyar nyelven is elérhető lesz. A Promptmaster kurzusait ITT éred el. Ha szeretnél részt venni rajtuk, akkor a kattintás után válaszd ki a "Learn" gombot.

(Borítókép: pexels.hu)

0 Megjegyzések