Hogyan tudsz bármilyen nyelven 1 perc alatt e-mailt írni?

Tegyük fel, írnod kell egy e-mailt angolul (vagy bármilyen nyelven), de még ahhoz sincs erőd, hogy magyarul megfogalmazd, mert mondjuk hullafáradt vagy. Ne aggódj! Ez tök normális. Mindenkivel előfordul. Viszont van egy tök jó megoldás a nehezebb napokra: a ChatGPT. 

Az OpenAI chatbotját e-mailek megválaszolására is tudod haszálni. Baromi gyors és nem mellesleg marhára hasznos azoknak, akik csak kicsit beszélnek idegen nyelvet, de valamilyen oknál fogva (pl. munkakeresés céljából külföldön) más nyelveken kell levelezniük. 

Én ebben az egészben azt látom, egész egyszerűen megkönnyíti és meggyorsítja a folyamatot, így több idő marad másra. Azt vettem észre, hogy míg máskor megírtam (néha) fél óra alatt is egy e-mailt angolul, a ChatGPT-vel konkrétan a promptírással, a levél megformázásával együtt maximum kettő perc az egész.

Hogyan is kezdj neki?

Miután beléptél a ChatGPT-be, írj egy nagyon pontos promptot arról, hogy mit szeretnél. Fontos: érthetően fogalmazz, és mindent írj le, amit szeretnél, hogy a leveled tartalmazzon. Magyarul is utasíthatod, aztán megkéred, hogy az adott nyelven írja a választ. Mutatok egy példát. 

Lehet ez a kiinduló prompt:

"Segíts megérteni egy angol e-mailt, utána pedig kérlek válaszolj rá angolul. Ok?"

Tipp: A promptot természetesen azzal bővítheted, amivel csak szeretnéd. Akár azt is beleírhatod, hogy udvarias, baráti, vicces stb. választ generáljon.

Ezután csak annyi a dolgod, hogy bemásolod neki a levelet, amelyre szeretnéd a választ a ChatGPT-vel generáltatni. Természetesen, ha más nyelveken kell kommunikálnod, akkor azt kéred tőle. Miután válaszold, olvasd át, hogy megfelel-e a számodra, javítsd ki a nyelvtani hibákat. 

Villámgyors volt! 

Tipp: Ha angol nyelven e-mailezel, akkor tudok ajánlani egy szuper nyelvtanellenőrző AI-t, a Grammarly-t. 

A Grammarly egy innovatív online eszköz, amely javítja a szövegírási készségeket és a kommunikációt. Mesterséges intelligenciát és nyelvtani algoritmusokat használ, hogy javítsa a helyesírást, a nyelvtant, a stílust és az egyéb nyelvi hibákat, sőt javaslatokat is tesz a szöveg érthetőségének és hatékonyságának javítására. Ingyenes és fizetős verziókban is elérhető.

(fotó: pexels.com+Canva)

0 Megjegyzések