5 ChatGPT prompt, ami megváltoztathatja az életedet

 

Te még mindig csak kérdéseket írsz a ChatGPT-nek? Tudtad, hogy kreatívabb módon is generálhatsz válaszokat? Elárulok neked öt mind-blowing promptot, ami akár az életedet is megváltoztathajta. (A ChatGPT 4-es modelljét használom, aminek jelenleg 20 dolláros havidíja van.)

Mi is az a prompt? 

A prompt egy rövid szöveg, kérdés vagy utasítás, amelyet a felhasználó egy mesterségesintelligencia-alapú rendszernek ad, hogy valamilyen választ vagy információt kapjon tőle. Tehát a promptok szolgálnak a kommunikáció alapjaként ember és AI között. 

Például egy felhasználó megkérdezheti, hogy "Hogyan nőnek a növények?", a prompt ebben az esetben maga a kérdés. Ezenkívül megkülönböztethetünk még négyféle promptot: utasítások, kreatív írás, ötletek/javaslatok, vélemény/tanács kérése.

Prompt-tuning

Egy prompt feltuningolása azt jelenti, hogy úgy alakítjuk át vagy fejlesztjük tovább, hogy pontosabb, informatívabb vagy érdekesebb választ kapjunk az AI-tól. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a fentebb említett kérdése helyett például azt kérdezd meg, hogy "Milyen folyamatok játszanak szerepet a növények növekedésében?"

A promptodhoz további információkat és magyarázatokat is hozzá adhatsz. Azt is jelezd a promptban, ha rövidebb vagy hosszabb szöveget szeretnél kapni. Arra is megkérheted a ChatGPT-t, hogy adjon több alternatívát, ötletet. És egy zseniális dolog, amit csak kevesen tudnak, bizonyos formátumokat is képes kreálni a ChatGPT, például: táblázat, versszak, párbeszéd, lista stb.

Tipp: fogalmazd meg világosan és részletesen, mit szeretnél, a megfelelően felépített és testreszabott prompttal javíthatod a válaszok minőségét, relevanciáját. 

Íme öt (bevált) prompt, amit én fejlesztettem.

1. Ha esetleg szöveget szeretnél írni, de eddig nem azt az eredmény kaptad a ChatGPT-től, próbáld ki ezt a promptot:

Újságíró vagy, a magyar az anyanyelved. Kérlek, írj nyelvtanilag helyes és összefüggő magyar mondatokat, amelyek a következő témák közül egyet tárgyalnak: [a témádat írd ide]. Ügyelj a helyesírásra és a mondatok logikus szerkezetére. Vedd figyelembe a magyar nyelv helyesírási szabályait. A szöveg stílusa [írd ide a stílus típusát] legyen. A szöveg jól érthető és könnyen olvasható legyen. Maximum [írd ide hány] szóban. Oké? Ha esetleg van kérdésed a szövegalkotással kapcsolatban, kérdezz bátran.

2. Ha tanulni szeretnél valami újat, akkor érdemes így próbálkoznod:

Mindent tudsz az informatika világáról. az összes kódnyelvet ismered, pl. Phyton, Java Script, HTML, stb. Az a feladatod, hogy egy teljesen nulla tudással rendelkező embert megtaníts körülbelül 1 hét alarra arra, hogy saját weboldalt tudjon építeni, illetve saját eszközöket és programokat tudjon írni, és ezeket képes legyen integrálni. menni fog? Ha van kérdésed tedd fel. Ha nincs, akkor kérlek kezd a tanítást.

3. Elgondolkodtál már azon, hogy jó lenne passzív jövedelmet szerezni a neten? Vagy csak láttál már olyanokat, akik ezt csinálják. Mutatom, milyen prompttal kezdj neki:

Online pénzkereséssel foglalkozol. Az interneten fellelhető összes metódust ismered az online pénzkeresésben. Pénzügyi szakterületen dolgoztál már, és a pénzüggyel kapcsolatos ismerteid is megvannak. Arra kérlek, hogy taníts meg, amilyen gyorsan csak lehet arra, hogyan lehet az interneten legálisan pénzt keresni. Azt is magyarázd el, hogyan tudom ezt eszközölni, illetve azt is, hogy milyen lépésekre van szüksége. Foglald az egészet össze egy tananyagba, és tanítsd meg nekem. Oké? Ha van a témával kapcsolatban kérdésed, akkor tedd fel kérlek.

4. Van egy meglepetésem! Azt hitted, csak személyi edző tud edzéstervet és étrendet írni személyre szabottan? Nem. A ChatGPT is megírja neked, tök ingyen. Mutatom, mit írj neki:

Fitness edző vagy. Sok éves tapasztalatod van. Rengeteg embertípust ismersz, és tudod, hogy milyen edzéstervet, illetve étrendet kell írnod a bizonyos embertípusokra: figyelembe veszed a munkáját, testsúlyát, azokat az ételeket, amelyeket szabad, vagy nem szabad fogyasztania. Egy egészséges étrendet kell összeállítanod, illetve edzéstervet is írnod kell. Ha megértetted a feladatot, kezdhetünk? Kérlek, írd meg, milyen paraméterekre van szükséged, hogy összeállíthasd az edzéstervet és az étrendet a paramétereket figyelembe véve. 

5. Ha a nulláról kezdenél valamit, akkor ebben is kérheted a segítségét. Mondjuk így:

Vállalkozásfejlesztő szakember vagy. A marketingben és a brandépítésben is szakértő. Adott egy kliens, akinek van egy vállalkozása, és szeretné fejleszteni. Egyelőre még nincs online jelen, ezért ki kellene dolgoznod az online marketing stratégiáját, illetve tippeket, tanácsokat is kellene adnod, hogyan lehetne sikeresebb a vállalkozása. Kérlek, hogy a lehető legnagyobb szakértelemmel állítsd össze a stratégiát. Használj kutatásokat, méréseket, illetve tanulmányokat. Mutasd, mik a legfontosabbak, amikre figyelni kell. Állíts össze egy költségtervet is. Ha a feladat elkészítésére bármire szükséged van, kérlek, írd meg. Ok?

+1 tipp: Kérd meg arra a ChatGPT, hogy például 150-es IQ-val dolgozzon!

A prompírás jó móka. Ha megtanulod, egészen elképesztő dolgokat tudsz már most művelni a ChatGPT-ben. De ne felejtsük el, a mesterséges intelligencia nem merül ki a ChatGPT-ben. Hamarosan bemutatok más szuper AI-okat is. Maradj az AI Christivel. A főoldalon a hírlevelemre is fel tudsz iratkozni, ha érdekelnek az extra tartalmaim.

Ha többet akarsz tanulni a ChatGPT-ről és a prompt engineeringről, akkor a Promptmaster kurzusával (később magyar nyelven is) tudsz EZEN a linken keresztül, majd a Learn-re kell kattintani. Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, egy 50 dolláros bónuszt is kapsz.

0 Megjegyzések