Sokkoló: Ezzel a ChatGPT prompttal utánozhatod a saját stílusodat

Többször hallottam és olvastam már, hogy kezdő ChatGPT-sek azt mondják, a chatbot nem képes utánozni a stílusokat. Először én is ezt mondtam, de aztán kísérletezgettem egy kicsit, és le is sokkolódtam, mert találtam egy promptot, ami képes rá. 

Az egészet úgy indítottam, hogy egy igazán egyedi szöveggel próbálkoztam a ChatGPT-vel. Leszögezem, hogy nem az ingyenes verziót használtam, hanem a fizetőst, tehát a 4-es modellt. 

Arra kértem, hogy írjon egy e-mailt a főnökömnek, hogy nem megyek dolgozni, mert beteg vagyok, és használja egy korábbi cikkem stílusát. A cikk tartalma a blog szempontjából nem releváns, viszont stílus szempontjából kíváló választás. (Kérlek, ne a szöveg tartalmára fókuszálj!)

Íme a prompt:

Írj egy e-mailt a főnökömnek arról, hogy beteg vagyok és nem tudok munkába menni a következőkben megadott példa alapján, használd a megadott szövegtónust, szókincset és mondatstruktúrát. Példa:

Azt az örömhírt már megírtuk, hogy Kulcsár influenszer Edina és férje, a roma rapper (raj) G.w.M (a Redditen BMW-ként is emlegetett) gyermeke, Varga Amara (édesapaja eredeti neve Varga Márk=G.w.M) megszületett.

Bár még a kis csöppség bele sem szagolt az orbáni valóságba, már ódákat zengtek róla szülei a bulvármédiában. Hogy mennyire elvetemült családba született (csóró, de valószínűleg nem anyagilag), mi sem mutatja jobban az a szürreálisra sikeredett, szavakkal szinte jellemezhetetlen videó, amelyet Kulcsár és G.w.M készítettek a szülés előtti pillanatokban.

Ha még nem láttál twerkelő (popsirázó) kismamát, megértjük. Annyira nem is szokványos jelenség. Viszont, ha pótolnád elmaradásodat, akkor szeretettel ajánljuk figyelmedbe az „Így mentünk szülni” című „hollywoodi” rövid, de annál tanulságosabb, filmet.

Ez kaptam a ChatGPT-től:

Kedves Főnök!

A sajnálatos aktualitásról szeretnék számot adni, hogy a balszerencse éppen az én portámat döntötte be: az influenza kóró jelent meg nálam, sajnos nekem is fellépő művészként, aki a munkájától megszállottan szenved (különös tekintettel a mai, munkával töltött napokra).

Még bele sem kóstoltam a hétfői munkanapba, már kénytelen vagyok ezt a borzasztó hírt közölni a vállalat médiájában. Hogy mennyire rosszul jött ez a betegség (egészségileg megviselt, de szerencsére még nem a munkaképességemet érintően), azt mi sem illusztrálja jobban, mint az a valóságba hajló állapot, a szavak számára majdnem definiálatlanul hagyott helyzet, amit most átélek az influenzás tünetek hatása alatt.

Ha még nem találkoztál influenzás munkatárssal, megértem. Ez annyira nem szokványos esemény. Azonban, ha szeretnél közelebb kerülni az elkerülhetetlen valósághoz, akkor örömmel ajánlom neked a „Így lettem beteg” című „otthoni” rövid, de annál tanulságosabb, jelentést. Remélem, hogy hamarosan jobban leszek és újra munkába tudok állni. Addig is kérem a türelmedet és megértésedet.

Üdvözlettel,

[Te neved]

Tanulság: az AI elviszi a munkádat? El (hamarosan)! 

(Illusztráció: AI Christi)

0 Megjegyzések